Klima ohrožuje české pivo,chmel ztrácí unikátní hořkost

29. září 2009 v 19:53 | Jirka Kot |  Různé
Praha - Se zvyšováním průměrných teplot vzduchu klesá i kvalita žateckého chmele, zjistil česko-britský výzkumný tým.
Badatelé porovnali data o počasí, úrodě i kvalitě chmele podle záznamů mezi lety 1891 až 2006, s důrazem na detailnější data za poslední půlstoletí. Tuto rostlinu si však nevybrali pouze proto, že jde o surovinu pro výrobu národního českého nápoje.
"Žatecký červeňák je tradiční aromatický chmel se stejným genetickým základem, který je dlouhodobě pěstován v žatecké chmelařské oblasti. Jeho odezva na měnící se klimatické podmínky není zkreslena zaváděním nových odrůd, jako je tomu u většiny polních plodin. Máme tak unikátní možnost studovat dopady klimatické změny v praxi," vysvětluje vedoucí výzkumné práce Martin Možný z observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Doksanech.


Zdroj: Josef Tuček, aktuálně.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama